Nieuwsbrief

                                          

 

 

David Markham ziet Den Helder helemaal zitten

Begin deze maand was de Amerikaan David Markham, voorzitter van International Napoleon Society (I.N.S.), voor een oriënterend bezoek in Den Helder. Hij wilde met eigen ogen zien of Den Helder geschikt is als locatie voor het Internationale Napoleon Congres dat van 4 t/m 8 juli a.s. gepland staat. Den Helder kan in die week rond de honderd studenten en historici uit de hele wereld verwachten. Hij was razend enthousiast over Fort Kijkduin als vergaderlocatie, de vele forten die in opdracht van Napoleon in 1811 werden gebouwd en de gastvrijheid van de Helderse bevolking.  

 

Napoleonzegel schot in de roos

Postzegelhandelaar Cees van der Wel uit de Helderse binnenstad is één van de eerste Helderse ondernemers die direct in het begin van het Napoleonjaar het initiatief nam om iets met het thema te doen. Hij liet aan de hand van het logo van ontwerper Frans Slot van Zichtwerk door TNT een speciaal “Den Helder 200 jaar na Napoleon” postzegel maken.  Een schot in de roos. Voor de zegels bestaat een enorme belangstelling, zowel binnen als buiten Den Helder . ,,Ze zijn niet aan te slepen’’, aldus van der Wel. Bij de opening van het I.N.S. congres wil van der Wel een Eerstedagenveloppe uit laten komen

 

Napoleon leeft

Tijdens de informatieavond op 15 december j.l. in fort Kijkduin bleek hoe groot de belangstelling in Den Helder is om dit jaar iets leuks te organiseren rond het feit dat Napoleon 200 jaar geleden Den Helder bezocht is. Ondernemend Den Helder ziet haar kans om deze zomer vele duizenden nieuwsgierigen naar Den Helder te trekken. Zo organiseert de Helderse binnenstad tijdens de Juttersmarkten een bijzondere Napoleonmarkt. In het Marinemuseum komt een symposium over de Franse Keizer. Stelling Den Helder ondersteund middels de site www.denhelder200jaarnanapoleon.nl  organisatoren met diverse arrangementen.

U heeft uw evenement nog niet aangemeld? Doe dit dan via bovengenoemde site en profiteer mee van de vele extra’s!

 

Fort Kijkduin thuishaven Napoleonactiviteiten

Fort Kijkduin speelt een belangrijke rol bij de activiteiten die dit jaar rond Napoleon zullen worden gehouden. Behalve gastheer van het Internationale Napoleon Congres van 4 t/m 8 juli, zullen op het fort rond deze periode diverse Napoleontische taferelen worden nagebootst . Bezoekers krijgen op die manier een goed beeld van het leven in het leger van Napoleon. Hoe leefden de soldaten in die tijd, hoe zag hun onderkomen eruit. Ook scholen zullen worden uitgenodigd voor een workshop. Kinderen worden door soldaten en burgers meegenomen naar de tijd van Napoleon


Agenda historisch weekend
Wist je dat?

1.In Nederland de Napoleontische Associatie der Nederlanden, bestaat, die tot doel heeft de Napoleontische geschiedenis te bestuderen.

Ook internationaal is er een organisatie die zich daar mee bezig houdt: de International Napoleonic Society. 

Jaarlijks houdt deze organisatie een congres ergens in de wereld. Ditmaal zal dit congres worden gehouden in Fort Kijkduin van 4 tot en met 8 juli 2011. Aanmelden? klik op Acueel !

 

2.....het logo ontworpen is door zichtwerk