Gibraltar van het Noorden
27-04-2011 00:00:00

De fotografen Erik Klein Wolterink en Wijnanda Deroo legden de sporen van de reis van Napoleon door Noord-Holland vast, op verzoek van de Stichting Provinciale Atlas. Napoleon bracht een werkbezoek aan Den Helder op 17 oktober 1811. Hij vertrok uit Amsterdam en reisde in een razend tempo langs Broek in Waterland, Hoorn en de marinewerf in Medemblik. Broek in Waterland vond hij zo aardig dat hij zijn echtgenote aanspoorde om het plaatsje te bezoeken. Over het Nieuwe Diep, zoals Den Helder werd genoemd, was hij minder te spreken. Den Helder was in die tijd niet meer dan een vissershaventje met een kleine werf.

Toch zag Napoleon grote mogelijkheden voor ‘het Gibraltar van het Noorden’, zoals hij Den Helder volgens de overlevering genoemd zou hebben. Inspecteur-generaal van Waterstaat Jan Blanken die Napoleon op zijn reis vergezelde, kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor de aanleg van een groot werfterrein en uitgebreide vestingwerken. Den Helder moest uitgroeien tot de belangrijkste marinehaven in het noorden van het Franse keizerrijk. Napoleons bezoek heeft de huidige aanblik van Den Helder en omgeving in belangrijke mate bepaald.

De foto’s tonen de uiteindelijke gevolgen van de reis: de Stelling van Den Helder en de Oude Rijkswerf Willemsoord. Het Marinemuseum organiseert de tentoonstelling samen met de Stichting Provinciale Atlas en het Noord-Hollands Archief en is te zien tot en met 22 januari 2012 aan boord van het museumschip Schorpioen.

Bron tekst en foto: Ministerie van Defensie.


 
Agenda historisch weekend
Wist je dat?

1.In Nederland de Napoleontische Associatie der Nederlanden, bestaat, die tot doel heeft de Napoleontische geschiedenis te bestuderen.

Ook internationaal is er een organisatie die zich daar mee bezig houdt: de International Napoleonic Society. 

Jaarlijks houdt deze organisatie een congres ergens in de wereld. Ditmaal zal dit congres worden gehouden in Fort Kijkduin van 4 tot en met 8 juli 2011. Aanmelden? klik op Acueel !

 

2.....het logo ontworpen is door zichtwerk