Eerste paardrijles voor Napoleon.......
13-04-2011 00:00:00
Den Helder Actueel

De aanleiding voor de paardrijlessen zijn de aankomende Juttersmarkten. “Er komen tien Juttersmarkten die helemaal in het teken staan van het Napoleonjaar. De markten beginnen gewoon ’s morgens, maar rond twaalf uur zal Napoleon te paard de stoet van tamboers en pijpers aanvoeren over de markt”, aldus Napoleon. “In de stoet zullen ook soldaten meelopen en mensen in klederdracht uit die tijd, zowel Franse als Nederlandse burgers en buitenlui, zogezegd. Om te paard tussen de mensen door te rijden is toch wel iets bijzonders en dan kan ik echt wel wat rijlessen gebruiken.”

Lessen
Echt zenuwachtig was Napoleon niet voor zijn eerste paardrijles. “In een grijs verleden heb ik ooit tien lessen gehad. Dat was geregeld via de personeelsvereniging van de gemeente, maar dat is al lang geleden hoor. Het kan dus geen kwaad wat lessen te nemen nu”, lacht de vrolijke Peter van de Star, die de rol van Napoleon vervult gedurende het hele Napoleonjaar.

Via Kees Biersteker kwam Napoleon bij Lisa Huynen en haar paard Harry terecht. Woensdag was de eerste kennismaking en die verliep uiterst soepel. “Ik ben ook beslist niet bang voor paarden”, zei Napoleon. Al spoedig kon hij, zij het nog wat voorzichtig, de nodige rondjes zelfstandig rijden. Het lukte hem zelfs al om diverse poses voor de foto te maken.

Franse soldaat
Uiteraard werden er door Lisa heel wat richtlijnen gegeven waar op gelet moest worden, de beugels bijgesteld en de belofte gegeven mee te lopen tijdens de optocht, om indien nodig het paard nog even bij de teugels te begeleiden. “Ik denk dat ik dan gewoon als Franse soldaat verkleed ga”, verklapte Lisa.

Paard Harry zal ook een beetje incognito deelnemen en wel onder de naam Moreno. “Dat was het paard van Napoleon en al was die wit, Harry lijkt er qua bouw toch spekend op”, vertelde Flip Kos die de organisatie van de Juttersmarkten doet.

Juttersmarkt
“Er zal behalve de stoet ook van alles en nog wat in de sfeer van Napoleon worden gedaan. Er zijn kinderspelen zoals sjoelbakken, Jeu de Boules, er is een fotopop waar men het eigen gezicht doorheen kan steken en er zal een conscriptiespel gespeeld worden, wat zoveel inhoudt dat publiek wordt geronseld om in het Franse leger te gaan. Wel hebben we nog hard mensen nodig die willen figureren”, aldus Kos.

Wie graag mee wil doen tijdens deze dagen als figurant kan zich opgeven bij Kos via p.kos@quicknet.nl.

 
Agenda historisch weekend
Wist je dat?

1.In Nederland de Napoleontische Associatie der Nederlanden, bestaat, die tot doel heeft de Napoleontische geschiedenis te bestuderen.

Ook internationaal is er een organisatie die zich daar mee bezig houdt: de International Napoleonic Society. 

Jaarlijks houdt deze organisatie een congres ergens in de wereld. Ditmaal zal dit congres worden gehouden in Fort Kijkduin van 4 tot en met 8 juli 2011. Aanmelden? klik op Acueel !

 

2.....het logo ontworpen is door zichtwerk