Actueel

Helderse Napoleon verovert Via Gladiola

 

NHD Gepubliceerd op 22 juli 11, 19:19 Laatst bijgewerkt op 22 juli 11, 20:57

 

NIJMEGEN - ’Napoleon, we zoeken Napoleon!’, schalt het door een megafoon langs de Via Gladiola in Nijmegen. 

De intocht van het nationale wandelspektakel werd vrijdagmiddag een Helders feestje. Peter van der Star, die dit Napoleonjaar de Franse keizer uitbeeldt, liep de vierdaagse uit in zijn groene generaalskostuum.

Zwaaiend met het vervaarlijke sabel en promotiestickers uitdelend, was hij de lieveling van het publiek. Pal onder de kraan met de tv-camera van de NOS, maakte de Helderse Napoleon volop reclame voor zijn woonplaats waar herdacht wordt dat de Franse keizer twee eeuwen geleden de aanzet gaf voor de groei en bloei van de marinestad.

,,Ik heb het zwaar gehad’’, zegt Van der Star, maar met de finish in het vooruitzicht is hij de pijn van de vele kilometers alweer vergeten. ,,Mijn rug is vanochtend ingetaped en dankzij de warme steun van het publiek is het nu genieten geblazen.’’

Uiteraard heeft hij niet de gehele vierdaagse in het antieke Franse uniform gelopen: ,,Ik heb me tijdens de lunch omgekleed en de reacties van de wandelaars waren laaiend enthousiast. Door de organisatie is me geen strobreed in de weg gelegd.’’ Enkele weken geleden liet het bestuur van de vierdaagse nog officieel weten dat de aanwezigheid van ’Napoleon’ niet geoorloofd was. Het wandelevenement mocht geen carnavalsoptocht worden, betoogde men.

Foto:Peter van Aalst

'Napoleoncongres beste ooit'

DEN HELDER - ,,Dit wordt het beste Napleon-congres tot nu toe.’’ Dat verwacht president David Markham van het internationaal Napoleongezelschap. Maandagochtend openden hij en burgemeester Koen Schuiling het congres in Fort Kijkduin.

 

Tientallen wetenschappers uit de hele wereld verzamelden zich op de plek die twee eeuwen geleden door de Franse keizer geïnspecteerd werd. Volgens Markham is het bijzonder dat een congres gehouden wordt op een historische locatie waar Napoleon Bonaparte zelf zijn voetafdrukken heeft achtergelaten. Het congres duurt tot eind van de week. Voor de jeugd zijn er drie dagen lang spannende spelletjes georganiseerd.

 

nhd 5 juli 2011

Vrijwilligers gezocht voor ‘slag om Fort Kijkduin’

Den Helder – Maar liefst driehonderd schoolkinderen zijn begin juli te gast in Fort Kijkduin. Zij beleven daar een spannende en leerzame dag, waarbij gestreden wordt om ‘de slag om Fort Kijkduin’.

In de week van 4 juli wordt het International Napoleonic Society Congress georganiseerd in Den Helder. Internationale wetenschappers en geschiedkundigen, met een grote interesse in de geschiedenis van Napoleon Bonaparte, komen naar onze stad om met elkaar van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Dit alles in het kader van “Den Helder 200 jaar na Napoleon”.

Tijdens dit congres wordt er ook van alles georganiseerd voor kinderen uit groep 7. Van 4 tot en met 6 juli komen er 300 schoolkinderen naar Fort Kijkduin voor een spannende en leerzame dag. De strijd barst los tussen de Franse Napoleon en admiraal Nelson van Engeland. De twee teams nemen het tegen elkaar op in “De slag om fort Kijkduin”.

Kilo’s verdienen
De scholieren maken kennis met diverse Franse en Engelse soldaten. Zij geven de kinderen diverse opdrachten. Per opdracht zijn er ‘kilo’s’ te verdienen. De groep met de meeste ‘kilo’s’ zal natuurlijk officieel geëerd worden, zoals dit in vroegere tijden ging.

De organisatie wil de kinderen een onvergetelijke dag bezorgen en is op zoek naar verantwoordelijke en enthousiaste vrijwilligers. Wie het leuk vindt om een spel te leiden als themafiguur, is 25 mei aanstaande om 19.30 uur welkom in jongerencentrum Vliet 60 in Julianadorp (Langevliet 60). 

 

Napoleon en Den Helder, 200 jaar later

Den Helder – Aan boord van museumschip Schorpioen is donderdag de fototentoonstelling “Napoleon en Den Helder, 200 jaar later” geopend. In opdracht van de Stichting Provinciale Atlas legden de fotografen Erik Klein Wolterink en Wijnanda Deroo, elk op hun eigen typerende wijze, de sporen van de reis van Napoleon door Noord-Holland vast.

Deroo maakte drieluiken van deze sporen in de haar kenmerkende speciale kleurtonen. Zij toont de fortificaties en nautische kenmerken van Den Helder zoals zij er nu bij liggen, met dank aan onze voormalige Keizer , onze Marine en de tand des tijds.

De foto’s van Klein Wolterink geven de route weer die Napoleon op zijn werkbezoek in oktober 1811 in razend tempo aflegde van Amsterdam naar Den Helder. Zijn foto’s zijn elk een collage van een hedendaagse foto met daarin gemonteerd een historische prent van dezelfde situatie 200 jaar terug.

 

Frans
Bij de opening verwelkomde de directeur van het Marinemuseum, Harry de Bles, alle genodigden. Hierna kreeg Annelies Aerts, conservator van de Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland en mede samensteller van de tentoonstelling, het woord. Ze vertelde hoe de goed gedocumenteerde reis zich heeft afgespeeld. Burgemeesters van de tussenliggende plaatsen dienden de Keizer voor de stad te ontvangen met een toespraak, liefst in het Frans.

Op de route moesten alle mesthopen worden geruimd en aan en op de huizen dienden alle losse voorwerpen verwijderd te worden. Dus geen losse bloempotjes als mogelijke projectielen. Dat er weinig animo voor het bezoek was onder de bevolking was wel zeker. Om dit te verhullen diende alle huizen op de route te worden versierd en alle openbare gebouwen dienden te vlaggen.

 

 

 

Vissersplaatsje

In Den Helder, toen nog een nietig vissersplaatsje, bekeek hij de gepavoiseerde vloot op het Nieuwe Diep . Na ook nog Texel bezocht te hebben gaf hij de opdracht plannen te maken tot de versterking van Den Helder en de aanleg van de Marinehaven, de Werf en het dok. Hierna vertok het gezelschap via Alkmaar en Haarlem weer terug naar Amsterdam.

De officiële openingshandeling van de tentoonstelling werd uitgevoerd door Elvira Sweet, de gedeputeerde voor cultuur van de provincie Noord-Holland. Ze ontving hiertoe de sleutel van Den Helder, aangereikt door onze eigen Napoleon. Daarna was het mogelijk te genieten van de tentoonstelde werken, een dek lager.

 

Nieuwe carrière 
Helaas was de fotografe Deroo niet persoonlijk aanwezig, maar zij liet zich vertegenwoordigen door haar broer. Klein Wolterink was wel aanwezig en vertelde dat hij eigenlijk nog maar net als fotograaf was afgestudeerd en drie jaar geleden begonnen was aan deze nieuwe carrière. In zijn werk begint hij met zijn projecten behoorlijk technisch, maar in de nabewerking wil hij toch vooral laten zien dat fotograferen mensenwerk is. “Het vasthouden aan een stijl draagt bij aan succes in het fotovak, maar dat geldt voor meer dingen in het leven”, aldus Klein Wolterink

 

 

Helders straatje...op het Kon.Marine complex op de Nieuwe Haven Den Helder.
01-07-2011 00:00:00

200 jaar geleden zette Napoleon voet op de Helderse bodem. Zij bezoek en daarop volgende orders (decreten) hebben Den Helder de huidige vorm gegeven.

Napoleon valt van zijn steek
27-04-2011 00:00:00
Gibraltar van het Noorden
27-04-2011 00:00:00

‘Een bliksembezoek met grote gevolgen’

Den Helder – In het Marinemuseum is vanaf 1 juli de tentoonstelling: ‘Napoleon en Den Helder, een bliksembezoek met grote gevolgen’ te zien. De expositie bestaat uit moderne foto’s en historische afbeeldingen en toont de ingrijpende veranderingen in Noord-Holland en Den Helder na het bezoek van Napoleon 200 jaar geleden.

Eerste paardrijles voor Napoleon.......
13-04-2011 00:00:00

Eerste paardrijles voor Napoleon

Den Helder – De Helderse Napoleon heeft het er maar druk mee. Niet alleen is zijn agenda gevuld met afspraken voor openingen en aanbiedingen, ook zal hij wat paardrijlessen moeten nemen om aan het hoge verwachtingspatroon te kunnen voldoen.

Het Napoleonjaar begon officieel op 9 april tijdens de opening van de wandeltocht , maar ook in de maanden ervoor had Napoleon het al druk. “We hebben het Buskruid in schouwburg De Kampanje geïntroduceerd, we hebben de maandelijkse bijeenkomst in Nogal Wiedus tijdens de ‘Napoleon borrel’ en er is inmiddels een pak aangemeten door een professionele kleermaker in Alkmaar die historische kleding op maat maakt”, laat Napoleon weten

2de editie tijdschrift Napoleon verschenen en verkrijgbaar.
26-03-2011 00:00:00

Tijdschrift over bezoek Napoleon

Den Heder – Ter gelegenheid van het Napoleonjaar wordt in 2011 zes keer het tijdschrift “Napoleon in Nederland 1811-201” uitgegeven. Dit magazine staat geheel in het teken van het bezoek van Napoleon aan ons land. Vrijdag vindt de presentatie plaats van de tweede editie, die over het bezoek aan Den Helder en Texel gaat.

In 1811 bezocht keizer Napoleon tussen 24 september en 31 oktober zijn nieuwe onderdanen op voorheen Hollands, sinds 1810 Frans grondgebied. Voor Den Helder, door Napoleon ‘Gibraltar van het noorden’ genoemd en Texel, had Napoleon grootse plannen. Die gingen niet door, vanwege zijn ondergang bij Waterloo.

Agenda historisch weekend
Wist je dat?

1.In Nederland de Napoleontische Associatie der Nederlanden, bestaat, die tot doel heeft de Napoleontische geschiedenis te bestuderen.

Ook internationaal is er een organisatie die zich daar mee bezig houdt: de International Napoleonic Society. 

Jaarlijks houdt deze organisatie een congres ergens in de wereld. Ditmaal zal dit congres worden gehouden in Fort Kijkduin van 4 tot en met 8 juli 2011. Aanmelden? klik op Acueel !

 

2.....het logo ontworpen is door zichtwerk